Varga pentru crap

Varga pentru crap

Terminologie
Ce este o varga pentru crap? in esenta vorbind, este o scula utilizata pentru dril, insa are si functia secundara de aruncare a momelii. Progresele tehnologice ii ofera pescarului contemporan o mare varietate de vergi pentru crap. O simpla rasfoire a reclamelor arata un labirint de fotografii si explicatii care sustin superioritatea unui model fata de toate celelalte. incercati sa nu va pierdeti prin asemenea tehnici de marketing, deoarece se poate afirma fara rezerve ca multe dintre cele carora li se face reclama depasesc banii pe care trebuie realmente sa-i cheltuiti pentru ceea ce aveti nevoie.

Nu fiti insa dezamagit, deoarece va asiguram ca cei mai celebri pescari sportivi din lume au inceput tot cu echipamente simple. Inainte de a ne ocupa de alegerea vergii si de prezentarea functiilor ei, vom incepe cu un scurt glosar de termeni:

Actiune. Descrie performantele unei vergi pentru crapi, in privinta flexibilitatii sau rigiditatii.
Blanc. Descrie varga inainte de adaugarea mandrinei pentru mulineta, a inelelor si a lacului (finisaj).
Talonul. Capatul cel mai gros al vergii (manerul).
Varful. Capatul cel mai subtire al vergii (inelul final).
Testul de curbare. Greutatea necesara pentru a trage varful vergii in jos pana ajunge perpendicular pe talon. Cu cat este necesara o greutate mai mare, cu atat varga este mai rigida.
Varga rigida sau cu actiune rapida. Varga mai flexibila spre varf si mai buna pentru lansarea pe distante mari.
Varga flexibila sau cu actiune lenta. Varga foarte flexibila pe toata lungimea si mai buna pentru dril.

Constructia
Blancul
Majoritatea vergilor sunt alcatuite din doua tronsoane: talonul (segmentul inferior) si varful (segmentul superior). Este totusi posibil sa cumparati unele alcatuite din trei sau patru tronsoane (in scopul depozitarii) si chiar unele telescopice. De obicei, vergile din doua tronsoane sunt optiunea preferata de catre majoritatea pescarilor, deoarece se spune ca au mai putine slabiciuni in blanc decat cele cu mai multe tronsoane. Ori de cate ori un tronson se racordeaza cu altul, veti gasi fie un spi-got, fie o mufare inversa.

Ambele tipuri sunt adecvate pentru crap, totusi noi preferam varianta cu spigot. inainte de a cumpara o varga, verificati intotdeauna zona imbinarilor pentru a depista eventualele defecte, intrucat este sigur ca va crapa, daca nu este perfect mufata.

Varga pentru crap poate fi construita din diverse materiale, dintre care cele mai de succes sunt trestia, fibra de sticla si fibra de carbon. La acestea pot fi adaugate alte materiale, care maresc rezistenta si, in acelasi timp, reduc grosimea si greutatea.

Pentru a reduce la minimum confuzia, ne vom limita la termenii simpli enumerati mai sus. Din punctul de vedere al costului, vergile din fibra de sticla sunt cele mai ieftine. Desi ati putea crede ca trestia este un material ieftin, vergile respective sunt foarte rare, motiv pentru care pretul unora a crescut pe masura. Fibra de carbon este un material cu pret moderat si foarte adaptabil. Lesne de inteles, a dominat domeniul vergilor de cand a fost descoperit si este privit in general drept cea mai buna solutie pentru blancurile vergilor pentru crapi.

O varga buna pentru crap va fi realizata dintr-un blanc relativ subtire, cu putin peste 12 mm grosime la capatul talonului si subtiindu-se spre varf.

Mandrine, gripuri si inele
Dupa ce v-ati ales blancul, puteti incepe sa adaugati man-drina pentru mulineta, gripurile si inelele. Tipul si pozitionarea acestora sunt la fel de importante ca tipul si lungimea blancului in sine. Cautati intotdeauna sa cumparati o varga echipata cu mandrina cu talpa de prindere si surub de blocare. Majoritatea vergilor moderne pentru crap au acest gen de mandrina, dar cand le cumparati fiti foarte atent la calitatea acestei zone.

Ultimul lucru pe care vi l-ati dori ar fi ca mulineta sa se desprinda cand are loc inteparea foarte importanta. Mandrinele noastre favorite sunt cele cu teci exterioare din aluminiu sau otel inoxidabil, dar, pentru a fi sinceri, pe piata sunt disponibile multe modele bune. Cele cu teci metalice se comporta bine si in acelasi timp sporesc atractivitatea vergii.

Manerele si gripurile sunt confectionate de obicei din pluta sau burete (Duplon) si ar trebui alese astfel incat sa se potriveasca preferintelor personale. Din punctul de vedere al pescuitului, nu exista o diferenta reala intre cele doua variante, doar ca Duplon este moale, nu devine sfaramicios cu timpul si, spre deosebire de pluta, nu va fi ros de soareci! De fapt, nu conteaza ce tip alegeti, asigurati-va totusi ca va ofera priza buna a-tunci cand veti manipula energic varga.

Desi poate parea de la sine inteles, merita subliniat ca la alegerea vergii ar trebui in totdeauna sa va asigurati de confortul oferit de pozitionarea gripurilor si distanta dintre ele. Daca distanta este prea mica ori prea mare, capacitatea de lansare va fi serios limitata. Acelasi lucru se poate spune si despre pozitionarea incorecta, deoarece va conferi senzatia de dezechilibru a vergii.

Vergile pentru crap au de obicei intre sase si zece inele de marimi diferite, cu cel mai mare in partea talonului si re-ducandu-se treptat pana la cel mai mic, aflat in varf. Vergile concepute pentru lansarea la distanta mare au inele mai mari si mai putine, pentru a ajuta la reducerea frecarii, pe cand cele flexibile, cu actiune lenta, au inele mai multe si mai mici, pentru a favoriza controlul atunci cand "jucati" pestele sub varf.

Tipul, calitatea si pozitia inelelor sunt importante din mai multe motive. Inelele cu un picior sunt mai potrivite pentru lansarea la distanta mare, deoarece pot fi pozitionate pentru a asigura o derulare lejera a firului, in timp ce calitatea si modelul inelelor pot avea, de asemenea, impact asupra distantei la care aruncati si asupra riscului deteriorarii firului.

Din motive evidente, pozitionarea incorecta a inelelor poate afecta in mod major performanta vergii, asa ca verificati intotdeauna factorul de sfichiuire si daca pozitionarea inelelor asigura derularea lejera a firului. Distribuirea lor in lungul blancului trebuie de asemenea privita cu atentie, deoarece varga nu se va comporta bine la testul de curbare, daca inelele sunt incorect spatiate.

Inelele trebuie plasate mai distantate spre talon si mai apropiate spre varf. Este inutil sa oferim distante precise intre inele, deoarece tehnologia vergilor este o stiinta complicata si, in acelasi timp, distantele sugerate vor diferi in functie de tipul si producatorul blancului. Daca doriti informatii detaliate despre acest subiect, consultati un producator de vergi, ca Alistair Bond.

Vergile moderne au in general inele din SIC (carbura de siliciu), deoarece reduc frecarea firului si astfel sporesc lansarea. Asemenea inele cresc insa semnificativ pretul vergii, asa ca, inainte de a cumpara, tineti seama intotdeauna de genul de pescuit pe care-1 veti practica. Trebuie totusi sa subliniem ca inelele din SIC sunt obligatorii daca folositi fire impletite, deoarece frecarea aplicata inelelor cand plimbati pestele pe acest material este atat de mare, incat in mod frecvent taie si deterioreaza inelele ieftine, standard.

Alegerea vergii pentru crap
Dupa ce am examinat sumar alcatuirea unei vergi pentru crap, putem incheia printr-o sinteza succinta a ceea ce sa cautati si ce sa evitati cand decideti sa cumparati. tineti minte ca varga pentru crap este principala scula a pescarului si nu va fi ieftina.

Latimea manerului trebuie aleasa astfel incat sa va simtiti confortabil si in acelasi timp sa puteti controla varga. Talpa mulinetei trebuie sa aiba un mecanism de franare cu reglare.
O varga din doua bucati cu 0,5-1 kg in testul de curbare este ideala pentru lansari la distanta mica (pana la 65 de metri).
O varga intre 1-1,25 kg in testul de curbare este ideala pentru lansari pe o raza larga. O varga peste 1,25 kg in testul de curbare este ideala pentru lansari la distanta mare. Verificati ca varga sa nu aiba zgarieturi si mandrine slabite si examinati imbinarile pentru a va asigura ca se potriveste in mod confortabil.

Nu trebuie sa cumparati seturi identice de vergi; nu veti fi un pescar mai bun daca toate vergile dvs. sunt identice. Cautati vergi second-hand care sunt in stare buna sau seturi descompletate de vergi.

Alegeti o varga cu inaltimea si greutatea adecvata abilitatilor dvs., tehnicii si fizicului; ar fi indicat sa incercati o lansare cu varga unui prieten inainte de a va cumpara una. De asemenea, incercati sa "simtiti" varga si asigurati-va ca nu este prea grea, scurta, lunga sau inconfortabila. Nu va lasati ispitit sa cumparati prima varga pe care o vedeti.

Pentru a avea succes, nu trebuie sa cumparati cele mai scumpe vergi.
Intotdeauna ii sfatuim pe novici sa opteze mai intai pentru o varga cu actiune lenta, pentru a se obisnui cu folosirea vergii pentru crap. Este inutil sa incercati sa incepeti cu o varga cu actiune rapida, fiindca acestea sunt concepute de fapt pentru aruncari la distanta, mai degraba decat pentru dril.

Noi folosim vergi Rod Hutchinson Dream Maker de 4 metri si 1,5 kg pentru toate operatiunile de pescuit (cu exceptia celor de urmarire in zone restrictionate), care, in opinia noastra, sunt cele mai apropiate de notiunea de varga universala pentru crap. Sunt excelente atat pentru lansari, cat si pentru dril, la distante scurte si extreme si, chiar daca poate n-o sa credeti, am auzit foarte multe persoane comentand felul in care le-au imbunatatit rezultatele la pescuit.

Varga are un blanc cu actiune lenta construit de maestrul Alister Bond. Poate oferi atat sensibilitate, cat si putere cand este necesar si trebuie utilizata realmente inainte ca efectul sa poata fi simtit.

Nu folosim Dream Maker decat atunci cand avem un spatiu limitat, de exemplu cand urmarim pestele in zone restrictionate. Pentru genul acesta de pescuit, amandoi avem vergi din fibra de sticla de 1,80 m, personalizate. Au o actiune foarte directa, astfel ca pot face fata tasnirii puternice a unui crap agatat sub varful vergii. Sunt, totodata, vopsite in negru-mat, astfel ca soarele nu se reflecta din blanc pentru a speria pestele.
6643 vizualizari
Print