Fire impletite

Fire impletite

In ultimii ani, firele impletite au devenit favoritele celor care pescuiesc printre radacini de arbori scufundati, cum sunt cei din marile lacuri de acumulare, precum Chantecoq sau Orient din Franta.
Firele acestea nu au deloc alungire si sunt foarte bune pentru pescuitul la distanta mare, deoarece le ingaduie pescarilor sa controleze in mod direct pestele. Firul impletit preferat de noi este Sabrebraid Dyneema produs de Rod Hutchinson Fishing Developments.

Aspecte de care trebuie sa tineti seama cand cumparati fire
Pe fiecare rola de fir pe care o cumparati va exista un numar care indica rezistenta sa la rupere; asta inseamna ca firul se va rupe cand asupra lui se exercita respectiva forta. Majoritatea firelor, mai ales cele nealungite, vor accepta o tensiune mai mare decat greutatea specificata, totusi folositi intotdeauna valoarea rezistentei la rupere ca indicator general. Cand cumparati fir, trebuie sa tineti seama de tipul de pescuit pe care-l veti face, intrucat unele fire au scopuri precise si nu vor fi adecvate pentru pescuitul general. Daca aveti dubii, consultati vanzatorii, explicand genul de pescuit pe care-l veti practica.

Daca intentionati sa lansati la distante mari, veti dori un fir destul de subtire, care va va permite sa aruncati departe. Utilizati un fir cu rezistenta la rupere in jur de 4,5 kg, care va fi indeajuns de puternic pentru dril si, in acelasi timp, destul de subtire pentru a fi lansat la distanta mare. Luati in considerare si un inaintas, daca doriti sa aruncati foarte departe si in acelasi timp sa nu aveti griji.

Inaintasul este o bucata de fir cu rezistenta la rupere mare (5,5-6,8 kg), care este legata de firul principal mai slab (4,5 kg) pentru a suporta socul lansarii unui plumb greu la distanta mare. Daca utilizati un inaintas, trebuie sa va asigurati ca nodul de innadire (nodul de inaintas) poate trece prin ochetul plumbului. Daca nu poate, veti pescui cu asa-numitul "pripon", si orice peste care va ia momeala dupa rupere poate fi nevoit sa tarasca foarte mult timp plumbul si o bucata de fir dupa sine, ba chiar sa se prinda permanent intr-o agatatoare.

Daca genul de pescuit pe care-l practicati este la apropiere sau printre agatatori, veti dori un fir foarte rezistent la abraziune si la miscari inainte si inapoi printre radacini de copaci sau frunze de nuferi. Din motive evidente, pentru acest gen de pescuit utilizati intotdeauna un fir mai gros, cu rezistenta mai mare la rupere.

Este important sa tineti minte ca toate firele isi pierd rezistenta prin utilizare, expunere la lumina solara si in contact indelungat cu apa. Schimbati-le imediat ce prezinta urme de uzura si rupturi, deoarece nu veti mai prinde multi pesti. Daca cumparati o bobina de fir angro, ati putea umple cu ea minimum trei-patru role, asa ca pana si firele mai scumpe sunt destul de convenabile daca sunt cumparate angro.

Nu uitati insa de deprecierea rezistentei cand cumparati fire de la magazin. Daca stiti ca o anumita bobina se afla de mult timp la vanzare, evitati-o. De asemenea, evitati firele care se vand in cutii la sold - este aproape sigur ca nu vor fi de calitate.
4172 vizualizari
Print