
Despre crap:
Echipamentul de pescuit:
Suporturi:
Firul:
Corturi si adaposturi:
Mulinetele
Recomandarea este: intotdeauna cumparati sculele potrivite pentru ceea ce faceti. Mulinetele sunt scumpe; inainte de a cumpara, incercati sa va folositi puterea de anticipatie si sa vedeti unde veti pescui in urmatoarele sezoane. Ar fi pacat sa va irositi banii castigati cu greutate pentru a cumpara ceva care este de folos acum, dar care poate fi inadecvat peste douasprezece luni. O mulineta buna universala este solutia cea mai buna, atat din punct de vedere practic, cat si financiar.
Trebuie sa stiti nu numai pentru ce doriti mulineta, dar sa tineti seama si de varga pe care va fi montata. Aici nu ne referim la aspect, ci la echilibru. O mulineta cu tambur cu adancime mare va fi complet dezechilibrata pe o varga din fibra de sticla de 3,5 m si 0,7 kg la testul de curbare - la fel ca o mulineta mica cu baitrunner, ca Shimano GT 5010, pe o varga de 4 m si 1,5 kg la testul de curbare. Cel mai bun mod de a va asigura ca nu gresiti este sa va cumparati varga si mulineta simultan sau, daca aveti deja o varga satisfacatoare si vreti doar sa va modernizati mulineta, mergeti cu varga la magazinul de specialitate si rugati-i sa va monteze mulineta, pentru a verifica daca sunteti multumit de felul in care o simtiti. in felul acesta, puteti scapa de eventuale dezamagiri viitoare, daca ajungeti acasa cu mulineta noua si constatati ca nu se potriveste cu man-drina vergii, ceea ce se poate intampla.
Terminologie
Tambur. Partea mulinetei pe care se bobineaza firul.
Tambur conic. Tambur a carui parte anterioara este mai ingusta decat cea posterioara, pentru a ajuta lansarile la distanta.
Clutch/frana. Mecanism de tensionare pe mulineta, care apasa tamburul pentru a opri derularea firului.
Antiretur/actionator antirevers. Angrenaj pe tambur care opreste manivela sa se invarta inapoi.
Manivela. Bara de metal din partea anterioara a mulinetei, care strange firul prin rotire.
Midinete standard cu tambur fix
Sunt o versiune mai mare a mulinetelor obisnuite, utilizate de pescarii de zi cu zi. Au un buton antirevers, care opreste manivela tamburului sa se roteasca inapoi si, de asemenea, un element de comanda a franarii, numit clutch. Acesta permite ca firul sa fie derulat de pe tambur fara ca manivela sa fie deschisa, dar trebuie strans inainte de a mulina firul. Aceste tambure sunt adecvate pentru pescuitul standard la distante relativ mici, ca urmarirea, dar sunt oarecum invechite pentru pescuitul la crap modern, in stil stationar, si in acelasi timp dificil de stapanit daca sunteti incepator. Sunt relativ ieftine, totusi amandoi preferam baitrunner sau tamburul cu adancime mare.
Midineta baitrunner
Este aproape identica in forma cu mulineta cu tambur fix, dar are un mecanism care-i permite pestelui sa inhate momeala fara ca manivela sa fie deschisa - cunoscut ca baitrunner. Acesta poate fi angajat imediat, prin apasarea unui buton, sau poate fi decuplat, prin mulinarea firului sau actionarea unei parghii. Mecanismele baitrunner au fost concepute pentru pescuirea specimenelor moderne si, de aceea, unele modele sunt mai mari decat mulinetele cu tambur fix standard si mult mai potrivite pentru pescarii la crap. Sunt de departe cele mai practice pentru pescuirea permanenta la crap, deoarece, incarcate cu firul corespunzator si montate pe o varga decenta, modelele mai mari vor permite pescarului sa lanseze la peste 110 m. in plus, sunt potrivite pentru vergile flexibile si pescuitul la margine.
Asemenea mulinete sunt cunoscute si ca avand "tambur liber" sau "bite n run". Modelul nostru preferat este Shimano GT Bai trunner, care are diverse dimensiuni, dar care, asa cum se intampla cu maj oritatea echipamentelor moderne, nu este tocmai ieftin. Nu va faceti insa griji daca nu aveti sau nu va puteti permite o Baitrunner special proiectata, deoarece o mulineta standard va fi la fel de buna. Doar ca nu-i la fel de usor de utilizat.
Mulinete cu tambur cu adancime mare (Big Pit)
Desi pot fi utilizate pe o mare varietate de distante, sunt ideale pentru cei care pescuiesc de obicei la peste 140 de metri. Au corp foarte mic si tambur mare, care poate sa contina o cantitate incredibila de fir. Mecanismul clutch/frana se ajusteaza pentru dril in partea din fata a mulinetei, iar tamburul are forma conica, cu partea anterioara mai mica decat cea poste-rioara, astfel ca firul sa poata iesi cu usurinta la lansare ori la expedierea nadelor.
Nu sunt recomandate pentru incepatori, deoarece este putin probabil ca acestia sa pescuiasca la distanta, acolo unde sunt necesare. Sfatul cel mai bun pe care-1 putem da incepatorilor este sa invete tehnicile utilizand mulinetele mai simple mentionate mai sus, nu pe cele dificile cu tambur cu adancime mare. Aceste mulinete sunt concepute pentru un scop specific si va vor costa minimum 100 fi/bucata. Daca veti pescui insa in marile lacuri de acumulare din Franta, cum sunt Chantecoq sau Orient, atunci veti avea nevoie de un set integral pentru a pescui eficient. Favorita noastra este mulineta Big Pit Long Cast produsa de Shimano.
Nu mai sunt multe de spus despre mulinete, doar ca ele inseamna mai mult decat aruncarea momelii si mulinarea pestelui. Aveti o frana cu care sa controlati tensiunea firului pe masura ce se deruleaza, ceva ce trebuie sa verificati intotdeauna inainte de a incepe sa pescuiti. Faceti asta inchizand la maximum manivela si tragand firul. Daca nu puteti trage deloc fir de pe tambur, incercati sa invartiti reglarea franei cu o jumatate de rotatie (se afla in partea din fata sau din spate a mulinetei), pana ce puteti trage firul de pe tambur utilizand o presiune rezonabila.
Daca il puteti trage prea usor, strangeti putin frana. Nu trebuie sa fie prea moale, fiindca nu veti mulina niciodata si veti oferi un avantaj extrem de important pestelui in dril. Daca veti regla corect frana, riscul de a pierde un peste care fuge in forta si iute va fi mai mic. Ca multe alte aspecte asociate pescuitului la crap, un rol esential il joaca aici experienta.
Ajunsi in acest punct, merita amintit succint subiectul rasucirii firului, care a iesit la lumina rampei in anii recenti in urma folosirii exagerate sau eronate a mecanismelor baitrun-ner si a franei. Simplu spus, firul tras de pe mulineta sub tensiunea mecanismului baitrunner/frana se rasuceste si se incolaceste la mulinare. Rasucirea cea mai neplacuta este creata la aruncarea momelii la distanta mare cu mecanismul baitrunner/frana angajate.
In timp ce tensiunea din fir creata in felul acesta ajuta intr-o oarecare masura la aruncarea nadelor, este mai bine sa deschideti manivela si sa rugati un prieten sa tina firul tensionat cu mana. Firul nu se rasuceste daca iese de pe tambur cu manivela deschisa. Pentru cei care se intreaba ce problema ridica rasucirea firului, raspunsul este ca in timpul lansarii acesta se poate infasura in jurul inelelor si, de asemenea, poate slabi cand este supus unei tensiuni mari. Evitati astfel de cazuri.