Familia crapului

Familia crapului

Date generale
Peste foarte popular pentru pescuitul sportiv, crapul reprezinta un procentaj urias din productia anuala mondiala de acvacultura. Crapii sunt nativi din Marea Caspica si raspandirea lor este asociata in general cu romanii. Sunt pesti robusti, toleranti la o varietate larga de conditii de ambient si pot supravietui la niveluri de pH intre 5 si 10. Sunt clasificati ca pesti de apa calda si incep sa se hraneasca rezonabil de bine de la temperatura apei de 10 grade C, iar cresterea optima are loc in jur de 25 grade C. Cyprinus carpio exista in cinci varietati genetice principale: crapul salbatic, comun, oglinda, linear si golas.

Crapul salbatic
Este forma originara a crapului, iar raspandirea sa in lume poate fi descoperita cu milenii in urma. Toti crapii mentionati in continuare sunt mutatii ale acestei varietati si au evoluat prin tehnicile de imperechere continue aplicate de piscicultori. Crapul salbatic este foarte lung, cu aspect fusiform si depaseste rareori greutatea de 4,5 kilograme. Se distinge prin flancurile turtite si lipsa "cocoasei" spre varful capului. Este mai puternic, are cu 20% mai multe celule rosii si un nivel al glucozei mai ridicat decat crapul de crescatorie. Desi, initial, a cunoscut o larga raspandire, in prezent nu se gaseste in toata lumea.

Crapul comun
Sub forma in care-l cunoastem, crapul comun este descendentul cel mai apropiat de crapul salbatic. Fundamental vorbind, crapul comun difera genetic de cel salbatic printr-o trasatura recesiva mostenita, asociata cresterii. S-a dovedit in mod stiintific ca crapul comun are cea mai buna rata a cresterii comparativ cu cei salbatic, oglinda, linear si golas. Varietatile acestea din urma sunt mutatii ale crapului comun si acesta este motivul principal pentru care majoritatea crapilor comuni traiesc mai mult.

Crapul oglinda
A fost prima mutatie a crapului comun si aparitia sa este asociata cu doua forme alternative de gene: alelele "S" si "N". Ambele alele sunt perechi si pot avea o versiune majora si una minora (cea minora este recesiva). Termenul genetic pentru crapul oglinda este "ssnn" (toate minore). Actiunea genelor "s" (minora) si "N" (majora) are efect asupra multor trasaturi, nu numai in privinta solzilor, si acesta este motivul pentru care crapul oglinda are in mod frecvent mai putine radii moi in inotatoarele dorsala, ventrale si pelvice decat crapul comun si salbatic. Ca toti ceilalti crapi, crapul oglinda are mai multe gene diferite, care ii explica lungimea corpului, pozitionarea gurii, configuratia solzilor si asa mai departe, si de aici a aparut impletirea termenilor "rasa" si "varietate". S-a dovedit in mod stiintific ca unii crapi oglinda sunt capabili sa atinga greutati mai mari decat varietatile comun, linear si golas, o caracteristica asociata tot geneticii.

Crapul golas
Daca priviti cu mare atentie fotografia crapului golas, veti vedea ca are putini solzi si unii pot crede ca de aceea este un crap oglinda. Din punct de vedere stiintific, insa, diferenta principala a crapului golas consta fie in absenta sirului dorsal de solzi, fie, daca acesta este prezent, in lipsa lui de continuitate, prezentand intreruperi. Solzii sunt mici si lipsesc complet de la cap pana la inceputul inotatoarei dorsale. Crapii golasi au cresterea redusa comparativ cu crapii comuni si oglinda, deoarece au mai putine celule rosii. Ceea ce inseamna ca genul acesta de peste necesita un volum mai mare de oxigen pentru "a-si face plinul" in timpul hranirii. Crapul golas autentic nu este la fel de robust precum celelalte varietati si, deoarece are mai putine radii dorsale, prezinta in mod frecvent deformari genetice ale inotatoarelor.

Crapul linear
Are un singur sir de solzi in lungul liniei sale laterale; orice variatie in aceasta privinta semnifica alta clasificare genetica a crapului. Ca si crapul golas, crapul linear are restrictionat potentialul de crestere maxima, in general, ambele varietati cresc mai lent decat crapii oglinda si comuni (cand provin din aceeasi tulpina). Alta trasatura clasica a crapilor lineari si golasi este metabolizarea mai intensa a grasimilor. Grasimea se acumuleaza mai rapid la ambele varietati in timpul verii si este, de asemenea, utilizata in cantitati mai mari in timpul iernii. Cresterea intarziata a crapilor lineari si golasi este asociata frecvent cu numarul redus de lamele din branhii si cu numarul mai mic de dinti faringieni pe care-i au ambele varietati detin doua randuri (uneori numai unul), comparativ cu cele trei randuri ale varietatilor comun si oglinda.

Poze Familia crapului:

Familia crapului
Familia crapului
Familia crapului
Familia crapului
9321 vizualizari
Print
Andrada
Andrada 8 aug 2012, 8:53 PM
vorbim de gene dominante si recesive, nu de minore sau majore