Sisteme de semnalizare

Sisteme de semnalizare

Alarme sau avertizoare
La inceputurile pescuitului la crap, indicarea muscaturii pestelui nu era mai complicata decat miscarea unei bucatele de staniol, a unei crengute sau a unui dop de sticla de plastic prins pe linie langa mulineta.

Nu se poate spune ca aceste metode nu ar functiona si azi, dar, ca in multe alte domenii, tehnologia a avansat si ar fi o prostie ca pescarii actuali sa nu profite de imbunatatirile care au aparut. Inventia cea mai importanta este alarma electronica de miscare (buzzer), care initial nu era decat o antena in jurul careia era plasat firul si care bazaia atunci cand o tragea un peste.

Majoritatea alarmelor electronice de miscare functioneaza actualmente pe principiul unui senzor/rola: firul este plasat peste un senzor/rola, care, atunci cand se misca, intrerupe un circuit electric si emite un semnal acustic la tragerea de fir. Unii pescarii mai traditionali refuza sa accepte buzzerele electronice in trusa lor, totusi noi consideram ca ele au o dubla importanta pentru pescarul modern la crap. Nu numai ca anunta cand un peste a muscat momeala, dar in acelasi timp ingaduie ca pescarul sa urmareasca apa, nu indicatorul.

Iata cateva tipuri de alarme existente pe piata actuala (aproximativ in ordinea pretului).
Bitech Viper. Alarma ieftina, cu elemente de control pentru ton, volum si comutator inchidere/deschidere. Dupa parerea noastra, este prea sensibila la vant si ofera multe semnalari false.
Bitech Micro. Alta alarma produsa de Bitech, cu elemente de control pentru volum, ton si sensibilitate.
Optonic XL. O alarma cu rola foarte buna, la pret modic. Este echipata cu buton inchidere/deschidere, cu led pentru rulare si intarziere, si cu elemente de control pentru ton si volum. Singura ei problema este faptul ca trebuie s-o demontati pentru a-i schimba bateria si a-i modifica sensibilitatea, ceea ce este nitel cam greoi. Desi are pretul rezonabil, necesita anexe suplimentare pentru a o moderniza la nivelul celor care urmeaza.
Fox Micron SX. Face parte din noua "generatie" de alarme, cu elemente de control pentru volum, ton si sensibilitate. Desi n-am utilizat-o, am auzit multe lucruri bune despre ea. Este inca unul dintre numeroasele modele cu rola-senzor. Exista si intr-o versiune mini, foarte populara gratie pretului redus.
Fox Micron RX Digital. Cel mai bun produs de la Fox si, cu certitudine, o alarma care vine insotita de multe recomandari. Functioneaza pe acelasi principiu ca Micron SX, dar are avantajul suplimentar al unui receptor-telecomanda (de care nu trebuie totusi sa abuzati, indepartandu-va prea mult de lansete). Face, de asemenea, deosebirea intre indepartarile si venirile spre mal ale pestelui, ceea ce poate fi util in unele situatii.
Delkim. Noua alarma produsa de Delkim are aceleasi caracteristici precum celelalte alarme moderne de mai sus si un element de control al diametrului liniei, pentru cazurile in care utilizati fir gros sau subtire. Daca este necesar, poate fi folosita cu o telecomanda si poate fi, de asemenea, reglata pentru conditii de vant ori de calm. Are o consola de senzori care indica atat miscarea, cat si vibratia firului. Alta optiune excelenta.

Indicatoare
La fel ca in cazul alarmelor, veti avea nevoie de ceva care sa creeze tensiune in fir, pentru a indica directia in care fuge pestele. Consideram ca modul cel mai bun de a aborda subiectul indicatoarelor intr-o carte precum cea de fata este de a le prezenta istoria, utilizarile specifice si unele modele mai moderne. Trebuie subliniat ca, inainte de a folosi ceva, este important sa stiti motivul pentru care aveti nevoie de obiectul respectiv si ce anume exact ofera. Prea multi pescari cumpara si folosesc un echipament pur si simplu de dragul de a fi la curent cu tendintele cele mai recente si mai putin pentru ca ar fi instrumentul indicat pentru ceea ce le trebuie. in plus, este foarte usor sa fiti derutat de diversele tipuri de indicatoare de pe piata - swinger si springer, de tip hanger si wanger, wisp si wasp... toate suna destul de similar, dar de fapt sunt destul de diferite si fiecare este adecvat altei situatii de pescuit.

Bambine de tip hanger
in anii 1960, cand pescuitul la crap era in pruncie, pescarii obisnuiau sa utilizeze dopuri de la sticle, pe care le atarnau pe fir intre inelul de la talon si mulineta. Acelea au fost primele indicatoare de tip hanger ("atarnat") si, desigur, erau gratis, fund incluse in pretul sticlei. Erau usoare si indicau o muscatura cand firul era tras si intins de crap. Pe atunci, inainte de folosirea pe scara larga a monturii de tip boit rig, pescarii erau atenti la tremuraturi sau intinderi lente si constante. Ei doreau ca firele sa aiba cat mai putine restrictii cu putinta si dopurile de plastic erau ideale.

Pe masura ce crapii s-au invatat cu monturile vremii, a devenit necesar un indicator nou. Lucrurile au progresat rapid si asa s-a nascut "maimuta cataratoare" (monkey climber), un indicator de tip bambina mai greu, prins pe o tija subtire de metal pe care luneca in sus si in jos. Avantajul principal al unei "maimute cataratoare" fata de o bambina obisnuita era faptul ca nu se rotea in vant la fel ca o bambina usoara si, astfel, reducea indicatiile false. Ulterior, bambinele au devenit mai mari si mai grele, astfel ca puteau percepe mai usor apropierile de mal ale pestelui. Exista totusi o problema cu "maimutele cataratoare": nu glisau la fel de liber ca o bambina atarnata. intre asa-numita "maimuta" si tija exista o frecare mare, mai ales daca plouase si pe tija ajunsesera particule de praf. Ba, iarna, chiar se intampla sa inghete pe tija! De aceea s-a renuntat la "maimute" si au fost utilizate alte metode de indicare, mai moderne.

In domeniul bambinelor de tip hanger standard, Gardner produce modelul excelent Rangemaster, cu greutati detasabile pentru reglare intre pescuitul la distanta mare si mica. Fox vinde modelele Lightweight Hanger, Carp Hanger si Adjusta Hanger, toate destul de ieftine. Solar vinde, de asemenea, un model decent numit Dangler, ceva mai ieftin decat celelalte. Dupa parerea noastra, bambinele de tip hanger sunt cele mai bune tipuri de indicatoare pentru utilizare la distante scurte pana la medii, cand vremea nu este prea vantoasa. Nu sunt restrictionate la miscarea pe verticala, si nici dupa un arc (ca indicatoarele de tip swinger), fiind astfel mult mai sensibile, daca au fost reglate corect.

Indicatoare de tip swinger
Indicatoarele swinger (de tip "pendulare"), cele mai populare in prezent, sunt sisteme ce pot fi utilizate in foarte multe situatii. Constau dintr-o bambina legata de un brat care poate pendula, echipat cu o greutate culisanta, care va permite sa reglati greutatea bambinei, in functie de stilul de pescuit. Probabil ca cel mai popular indicator de acest fel este Fox Mk2 Swinger. Tot Fox produce si Mkl Swinger si Euro Swinger pentru distante extreme, dar in opinia noastra Mk2 este cel mai bun pentru pescuitul general.

Avantajul indicatoarelor de tip swinger fata de cele de tip hanger este stabilitatea in conditii de vant; in plus, daca le-ati reglat corect, nu obisnuiesc sa penduleze si sa dea indicatii false. Cand reglati un swinger, este foarte important sa va asigurati ca contragreutatea de pe brat se afla in pozitia corecta pentru stilul de pescuit pe care-1 practicati. Cu cat greutatea este mai aproape de bambina, cu atat bambina va fi mai grea.

Stim ca suna banal, dar am vazut frecvent pescari care pescuiesc pe margini cu greutatea lipita de bambina, ori la mare departare cu greutatea la celalalt capat al bratului si indicatorul prea usor pentru a-si face treaba bine. Daca credeti ca este probabil sa obtineti o venire spre mal in locul unei indepartari in goana, ingreunati indicatorul cat mai mult, astfel incat sa cada usor cand slabeste linia. Daca va asteptati la muscaturi viguroase, deplasati greutatea pe brat, astfel incat bambina sa contribuie doar cu o greutate mica la ea. Se procedeaza prin incercari succesive, dar este important sa tineti seama de stilul personal de pescuit si sa va modificati tactica in concordanta. Nu utilizati niciodata acelasi indicator pe acelasi reglaj de fiecare data cand pescuiti, fiindca sensibilitatea indicatiei va avea, cu certitudine, de suferit.

Indicatoare cu brat tensionat si combinate
Pe piata au existat doua indicatoare cu brat tensionat: MCF Wanger si Fox Springer. Dintre acestea, Wanger nu se mai prea gaseste, dar Springer este inca disponibil. Ambele sunt in esenta o bambina pe un varf tremurator. Cand trebuie sa reglati un indicator cu brat tensionat, nu puteti face prea multe pentru a modifica sensibilitatea, deoarece este guvernata de rigiditatea bratului tensionat.
Indicatoarele cu brat tensionat sunt ideale pentru pescuitul la distanta mare sau imediat langa marginile insulelor, unde vor tine firul intins si sub presiune, ajutand la oprirea arcuirii lui. in acelasi timp, insa, nu sunt la fel de bune in margini, fiindca tind sa creeze o linie intinsa ca o coarda de arc, care poate speria pestii.

Cele doua indicatoare de muscatura produse de Nash Tackle se numesc Wisp si Wasp si au brat pendulator, ca si Quiver-Loc produs de Solar si Swing Spring produs de Fox; in acelasi timp, toate au si brat tensionat. Sunt asa-numitele indicatoare combinate. Au greutati care culiseaza, pentru a varia incarcarea in versiunea brat pendulator. Wisp si Quiver-Loc au doua forte diferite ale bratului pendulator, pentru pescuit la distanta mica sau mare, dar in privinta reglajelor nu permit prea multa miscare. Wasp are un cadran de tensiune, pentru a varia puterea arcului, care permite incarcarea modelului pana la 5,5 kg (util pentru pescuitul la distanta foarte mare). Nu utilizam acest model, deoarece preferam indicatoarele de tip swinger pentru tot pescuitul nostru, insa cunoastem cativa pescari de mare succes care-l folosesc. Legendarul Tim Paisley este un asemenea exemplu.

6048 vizualizari
Print