Biologie acvatica simpla

Biologie acvatica simpla

In orele de biologie din scoala vi s-a predat probabil despre lantul trofic, dar, daca ati semanat cat de cat cu noi, ati petrecut majoritatea orei respective visand cu ochii deschisi ca sunteti pe malul unei ape, cu undita in mana, nu intre cei patru pereti ai clasei. In esenta, "lant trofic" este denumirea atribuita felului in care animalele superioare se hranesc cu animale inferioare, aflate mai jos pe "lant". Se considera ca omul s-ar gasi in varful lantului trofic, insa toate verigile acestuia sunt importante, deoarece, daca ar lipsi vreuna, nu s-ar putea atinge echilibrul natural.

Pestii respira aspirand apa in gura cu operculele inchise. Dupa aceea inchid gura, deschid operculele si, prin ridicarea planseului bucal, silesc apa sa iasa si sa treaca peste branhii. Branhiile contin vase capilare foarte fine, care ingaduie oxigenului sa treaca prin membrana lor exterioara si sa patrunda in sange. Ca ilustrare a eficientei acestui sistem, tineti seama de faptul ca aerul pe care-l respira oamenii are un continut de oxigen de aproximativ 21%, pe cand apa contine numai 0,001% oxigen la temperatura de 8 grade C.

"Fotosinteza" este un alt termen pe care poate ca vi-l reamintiti din lectiile de biologie, in esenta, este procesul prin care plantele verzi absorb bioxidul de carbon in prezenta razelor solare si produc glucide simple, eliberand oxigen in apa in timpul procesului. In mod evident, acesta este un amanunt important de stiut, fiindca plantele verzi oxigeneaza apa doar in orele cat lumineaza soarele. Noaptea se petrece procesul invers: plantele preiau oxigenul din apa si elibereaza bioxid de carbon. Temperatura apei este de asemenea importanta pentru volumul de oxigen pe care-l contine - cu cat apa este mai calda, cu atat continutul de oxigen dizolvat in ea este mai mic.

Ce inseamna insa toate acestea? Stim ca crapii au nevoie de o anumita cantitate de oxigen pentru a supravietui si mai stim ca oxigenul ajunge in apa pe diferite cai (actiunea vantului, modificarile de presiune etc), dar putem concluziona ca, in anumite momente ale anului (de pilda, vara), anumite zone ale unui lac vor contine mai mult oxigen dizolvat decat altele. Portiunile putin adanci, unde apa este mai calda, vor contine mai putin oxigen dizolvat decat portiunile mai reci ale lacului. De asemenea, in timpul noptii vegetatia acvatica va absorbi oxigenul din apa si-l va inlocui cu bioxid de carbon.

Marginile putin adanci, mai ales cele cu papuris si buruieni, pot astfel sa fie saracite de oxigen in timpul unei nopti calde de vara, astfel ca pescuitul in zonele respective si la momentele respective poate sa nu fie productiv. Este foarte important de amintit ca daca intentionati sa tineti un peste in sac peste noapte in timpul verii, acesta trebuie sa fie departe de papuris si buruieni, intr-o adancime rezonabila de apa. In timpul zilei este cel mai bine sa tineti pestii in sac la umbra, daca este posibil, dar, de fapt, n-ar trebui sa fie nevoie sa-i tineti in sac peste zi.
36147 vizualizari
Print