Stiuca

Stiuca

Denumire stiintifica: Esox lucius

Raspandire: Traieste indeosebi in apele statatoare, bogate in vegetatie, dar si in cele curgatoare pana in zona deluroasa.

Descriere: Are corpul relativ gros, cilindric si alungit, avand , de regula, lungimea obisnuita 30 - 40 cm (exceptional 1.5 m), iar greutatea de 0.500 g - 1 kg (exceptional 6 - 25 kg).

Botul de forma unui cioc de rata. Gura mare, larg despicata, cu multi dinti. Falca de jos mai lunga decat cea de sus . Inotatoarea dorsala situata mult spre coada.

Coloratia variaza dupa ape, de la cenusiu - verzui la galben - verzui pe spate; burta alba, laturile vargate, marmorat. Inotatoarele cu mai multe dungi transversale de culoare neagra - cenusie.

Comportament: In primele stadii de viata stiuca traieste in carduri si, ca si ceilalti pesti, se hraneste cu microorganismele din apa. Mai tarziu devine solitara si aproape exclusiv ihtiofaga.

Ziua, stiuca sta ascunsa in preajma vegetatiei, aproape nemiscata, in pozitie oblica ( de atac - cu capul mai sus; de repaus - cu capul mai jos ), repezindu-se numai asupra pestilor care ii trec prin preajma, insa noaptea vaneaza activ pentru a-si potoli lacomia ( desi urmareste mai ales maruntisul, poate inghiti si pesti mai mari, pana la 1/3 din greutatea proprie ). Se hraneste pesti marunti, broaste, serpi de apa, mamifere mici de apa si se arata a fi si canibal.

Desi lacoma, stiuca nu se hraneste tot timpul; cu toate ca digera repede si ramane cu stomacul gol, sta zile intregi inactiva, pentru ca apoi sa inghita mai mult decat ii este necesar.

Activitatea stiucilor se declanseaza aproape simultan, nu numai intr-un anumit loc sau intr-o apa, ci pe un teritoriu mult mai larg, asa cum se intampla si cu incetarea hranirii lor.

Ca mai toti rapitorii, se reproduce de timpuriu, imediat ce s-a pornit topirea ghetii, prin februarie si dureaza pana in aprilie. numarul icrelor depuse nu depaseste 300.000; culoarea lor este galbuie si de 2.5 - 3 mm diametru.

Dimensiune minima legala: 40 cm
39941 vizualizari
Print

Cauta balti de pescuit:

Adauga balta ta
Adauga captura ta
Unde pescuim Stiuca
Balta Alceu Livada

Balta Alceu Livada

Pentru a ajunge la Balta Alceu, Livada, porniti din Oradea pe Dn 79 si dupa aeroport luati prima ... mai mult

Balta Bacova

Balta Bacova

Din Timisoara se merge spre Buzias prin Mosnita, Albina, Cheveres, pana in Bacova. In centrul ... mai mult

Balta Balotesti Fieni-Laguna Verde

Balta Balotesti Fieni-Laguna Verde

Balta  Laguna Verde este situata la doar 20 km de Bucuresti, in comuna Balotesti-Fieni, ... mai mult

Balta Benga

Balta Benga

Balta se vede si de pe autostrada A2 in dreptul Bornei km 50, dar nu este cale de acces din ... mai mult

Balta Bibiresti

Balta Bibiresti

Drumul este in general bun, putin stricat in zona padurii. Bibiresti este o balta unde se poate ... mai mult

Mai mult