Biban

Biban

Denumire stiintifica: Perca fluvialitis

Raspandire: foarte raspandit este intalnit in apele dulci si salmastre, in cele curgatoare pana in zona mrenei, dar mai ales in apele statatoare, unde nu trebuie sa infrunte curentul.


 
Descriere:
Are corpul indesat, arcuit, mai inalt spre cap si mult mai gatuit spre coada, capul aproape conic cu botul scurt si gura terminala captusita cu dinti si ochi mari. Aripioara dorsala, formata numai din radii tari tepoase. Are corpul acoperit cu solzi mici, zimtati, adanc infipti.
Colorat pe spate cenusiu - verzuie cu reflexe metalice; laturile verzui cu reflexe aramii, burta plumburie albicioasa si cateodata galbena - palid. Pe laturile corpului se disting bine 5 - 9 dungi verticale de culoare inchisa. Prima inotatoare dorsala , la terminare are 2 - 3 pete inchise. In apele noastre atinge lungimea medie de 15-30 cm si 100-350 g greutate.

 

Comportament:
Isi petrece prima parte a vietii in carduri, sute de bibanasi prezenti pretutindeni, ziua spre suprafata, noaptea spre fund, dar nu prea la adanc. Cand a atins o palma, rar cardul numara 20 de exemplare. matur, devine solitar. Nu face niciodata migratii, aciuindu-se langa tot ce este vertical sau in panta abrupta, in cotloanele din maluri, pe langa cocioace, printre radacini, in ochiurile din mijlocul stufariilor, sub pasarele sau debarcadere, la orice confluente, oriunde se gaseste pestele marunt.
Se hraneste cu crustacei, moluste, larve de insecte si, in special, pesti de talie marunta ( plevusca), icrele pestilor si chiar semeni de ai lui.

Se reproduce, cand a implinit 3 ani, pe la mijlocul lui martie ( daca apa are 10 - 12 grade ) si pana in aprilie. Icrele sunt depuse numai dimineata, la apa mica, cu vegetatie multa, fie sub forma de siraguri de margele marunte lungi de 1-2 m si late de 2-3 cm imbracate intr-un tesut gelatinos, fie sub forma unor ghemuri stranse bine, pe care le asaza aproape de maluri, pe pietre, pe bucati de lemn ratacite etc.

Spre iarna, cardurile numeroase de bibani se retrag catre fundul apei, se hranesc putin sau deloc si in primavara revin la aceleasi obiceiuri.

Dimensiune minima legala: 12 cm

27451 vizualizari
Print

Cauta balti de pescuit:

Adauga balta ta
Adauga captura ta
Unde pescuim Biban
Balta Albele

Balta Albele

Balta Albele se intinde din dreptul localitatilor Naipu - Schitu pana la Petru Rares. Exista ... mai mult

Balta Balotesti Fieni-Laguna Verde

Balta Balotesti Fieni-Laguna Verde

Balta  Laguna Verde este situata la doar 20 km de Bucuresti, in comuna Balotesti-Fieni, ... mai mult

Balta Basica

Balta Basica

Este amplasata la 45 km de Bucuresti prin comunele Frumusani, Heresti, Hotarele, Cascioarele. ... mai mult

Balta Basica Cascioarele

Balta Basica Cascioarele

Este amplasata la 45 km de Bucuresti prin comunele Frumusani, Heresti, Hotarele, Cascioarele. ... mai mult

Balta Bosanci

Balta Bosanci

Balta Bosanci, judetul Suceava este o balta destul de mare cu mult stuf si peste lenes. Pestele ... mai mult

Mai mult